How I bought ArmaHobby’s 1:48 Hurricane Mk.IIC

Few weeks ago I finally decided to buy ArmaHobby’s excellent 1:48 Hurricane Mk.IIC. I bought my model from the ArtScale.com – one of the biggest hobby eshops in the CzechRepublic – and I added a note to my order concerning possible well known drawback of this kit: bent or even broken tips on the trailing edge of the upper wing parts. I asked them not to send me the model if the above mention damage is present. Few day later I received the box WITH BROKEN TIPS on both wings! And as a bonus the bottom wing has bent right rounded ending. Hmm…

Nedávno jsem se rozhodl konečně si také pořídit tolik vychvalovaného Hurricana ve čtvrtkovém měřítku od Arma Hobby. Nakoupil jsem u ArtScale a do poznámky k objednávce napsal prosbu, aby ověřili, zda kit nemá poškozené špičky horních křídel v místech centroplánu u odtokové hrany. Upozornil jsem prodejce, že v takovém případě budu model vracet. O pár dní později záslika dorazila a špičky byly u OBOU KŘÍDEL ULOMENÉ! Jako bonus byl ohnutý také koncový oblouk pravé dolní části křídla. Hmm...

Well, I packed the box, payed the postage and sent it back. ArtScale.com apologised to me and promised to send me back my money (sadly my postage not included) because they had no other boxes of this kit on the shelf. OK, I ordered again the same kit but this time from other big Czech eshop MN-Modelar.com with the same note attached to my order. A few days later the new model arrived and guess what: TIPS ON BOTH WINGS WERE BROKEN AGAIN! At least the top wing was not bent…

OK, model jsem zabalil, zaplatil poštovné a odeslal zpět. Za dva dny mi volala paní z ArtScale, že jim přišel balík s modelem a netuší proč. Když jsem jí upozornil na poznámku v objednávce pochopila, omluvila se mi a slíbila, že co nejdříve vrátí peníze (bez mého poštovného za zaslání zpět ovšem). No nic, objednávám stejný model tentokrát u MN-Modeláře a do poznámky píšu stejné upozornění. Za pár dní dostávám nový balíček a v něm Hurricana. Můžete hádat v jakém stavu: ano, OBĚ ŠPIČKY NA HORNÍCH KŘÍDLECH BYLY OPĚT KOMPLETNÉ ULOMENÉ! Ne že by to nešlo opravit, ale jako zákazník bych měl rád model v částce přesahující 1000 Kč doma nepoškozený...

I know that the origin of the problem lies in a wrong layout of the sprue that should guard the wing in the box, because it bents very easily leaving fragile wing tips without guard. The sprues have a lot of space around them in a box so it is inevitable that during the shipment the part are very often damaged. So I cannot blame the retailers only BUT the ignorance to my notes and unwillingness to check the sprue before dispatching is at least unwelcome.

Because I really wanted the damage free kit for my money, I decided to send email directly to ArmaHobby and ask them for the new parts. And here goes happyending: Arma promptly replied to my email, apologised and promised to send me the new sprue asap. The cooperative employee even sent me a photo of the sprue next day just before he packed it. In a couple of days the new sprue arrived. EXCELLENTLY PACKED AND ABSOLUTELY DAMAGE FREE.

Je mi jasné, že jádro problému je u výrobce, který navrhl ochranný rámeček nevhodně, takže se snadno ohne či ulomí a následný pohyb výlisků v krabici při přepravě dokoná dílo zkázy jehož výsledkem je poškození křehkých špiček na koncích křídel. ALE ignorace prodejců mě mrzí a říkám si, proč je vlastně u objednávek možnost napsat poznámku, když se jí pak nikdo neobtěžuje ani přečíst.

Protože však model opravdu chci stavět, řekl jsem si, že vracet ho znovu už nemá cenu a že raději zkusím napsat výrobci o zaslání náhradního rámečku. A hádejte co se stalo: z Army obratem na můj email odpověděli, omlouvali se a slíbili hned zaslat nový rámeček s křídly. Ještě ten večer mi přišla mailem fotografie náhradního rámečku jak vypadá před zabalením a o pár dní později jsem obdržel PERFEKTNÉ ZABALENOU zásilku uvnitř s krásným NEPOŠKOZENÝM rámečkem s oběma horními horními a dokonce i s dolní částí křídla.

So thumbs up for ArmaHobby! This Hurricane is a wonderful kit despite this minor problem with the design of the wings guard sprue. My plan is to build it in the first half of the 2024. Can’t wait for it!

Konec dobrý, všechno dobré, jak se říká. Takže pochvala pro ArmaHobby! Jejich Hurricane je skutečně nádherný kit a už se moc těším na jeho stavbu, kterou plánuji, když se zadaří, někdy na první polovinu roku 2024.

Be First to Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *