AuthentiKit (1): knipl pro Spitfire Mk. IX

Dnes bych rád představil netradičního začínajícího výrobce leteckých ovladačů AuthentiKit. Za projektem stojí Phil Hulme (mimochodem autor sim sedadla G-seat), který přišel s velmi zajímavým konceptem: nabízí levné, ale přesto zdá se velmi kvalitní doplňky do našich PC kokpitů. Navržené letecké ovladače jsou totiž nabízené zcela zdarma ve formě předloh pro 3D tiskárnu. Kdokoli tedy vlastní takové zařízení nebo má k němu přístup, může si všechny potřebné součástky vytisknout, objednat na netu potřebné elektro komponenty a s trochou trpělivosti a úsilí si sám sestavit plně funkční letecký ovladač.

Prvním nabízeným ovladačem je řídící páka Spitfire Mk. IX označená jako Starter Kit A. Design vypadá kvalitně: plynulý pohyb obou os je zajištěn použitím kuličkových ložisek, snímání polohy jde přes hall sensory, páka má také osu pro rukojeť brzd a samozřejmě duální spínač pro odpal kanónů a kulometů. Chybí zdá se pouze pojistka zbraní, ale to je realativně zanedbatelný malý detail.

Autor připravuje další doplňky do kokpitu Spitfiru: Starter Kit B (plynový kvadrant a kolečka trimů) a Starter Kit C (ovládání klapek, podvozku aj.). Phil také vymyslel chytré řešení na připevnění všech komponent ke stolní desce. Všechny jeho ovladače jsou samozřejmě USB a tedy použitelné pro jakýkoliv simulátor. Šikovné je, že všechna zařízení lze propojit přes Univerzální řídící HUB (s 10 sockety) a následně je připojit k PC jako jediný ovladač. Samozřejmostí je perfektně zpracovaný návod, včetně seznamu potřebných komponent. Více se dozvíte ze stránek autora: https://authentikit.org/

Zjistil jsem, že existuje také možnost, vše potřebné k sestavení zakoupit jako jeden “kit” od https://www.simkitsupplies.com/ Takové řešení však už není zadarmo, přesto je nesrovantelně levnější než by stál podobný ovladač zakoupený jako hotový komerční produkt.

Řídící páku Spitfiru si můžete prohlédnout a vidět ji i v akci při použití v simulátoru MSFS na tomto videu:

Postup, jak páku sestavit, pak autor natočil v následující sérii videí:

Rozhodně zajímavý a podle mého velmi přínosný projekt. Pevně doufám, že autor bude ve své aktivitě pokračovat a dočkáme se od něj více pokračování ve formě dalších leteckých ovladačů.

Be First to Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *