Kokpit Jaku 1 pro Lydii

Narazil jsem na zajímavé video k připravovanému filmu o Lydii Litvjakové. Aby bylo možné natočit scénu, kdy se pilotka v kabině svého Jaku připravuje ke vztletu, hledal štáb technického zajištění dochovaný Jak-1/1b. K jejich překvapení však zjistili, že existují pouze dva dochované exponáty, ale ani jediný z nich nemá kokpit ve stavu použitelném pro natočení scény. Proto bylo rozhodnuto vytvořit pro účely filmu zcela nový kokpit. Zdá se, že se jednalo o značně technologicky náročný projekt, který však byl nakonec doveden do úspěšného závěru. Krátký dokument (v ruštině) o projektu můžete shlédnout v následujcícím videu.

Na první trailer k filmu (plánované uvedení v r. 2021), kde je zmíněný kokpit použitý, se můžete podívat zde:

Lydia Vladimirovna Litvjaková, původně učitelka létání v Kalininském aeroklubu, se nakonec stala nejúspěšnější stíhací pilotkou všech dob. Byla přezdívána “Bílá lilie” od Stalingradu a jejich 12 sestřelů nedokázala dodnes žádná jiná pilotka překonat.

Litvjaková létala převážně na letounech Jak – 1 a Jak -1b a to od září 1942 do srpna 1943. Poté ji však štěstí opustilo a nevrátila se z bojového letu. Protože nebylo jisté, co se s ní stalo, a byla možnost, že padla do zajetí, byl stažen návrh na její vyznamenání titulem Hrdina Sovětského svazu. Dlouhou dobu nikdo nevěděl, co se s touto výjimečnou pilotkou stalo, až byly konečně v r. 1979 nalezeneny a identifikovány její ostatky u vesnice Dmitrijevka jižně od města Krasnyj Luč na Ukrajině. Přesné okolnosti její smrti však dosud známé nejsou. Zmíněný titul jí nakonec udělil ruský prezident Michail Gorbačov v r. 1990.

Be First to Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *