IL-2 GB: P-47 – technika útoků na pozemní cíle

Kromě plnění startegických úkolů v roli doprovodných stíhačů bombardovacích svazů pohybujících se ve velkých výškách kolem 25 000 – 30 000 feet, se P-47 také velmi osvědčily jako součást taktických úderných sil při útocích na pozemní cíle při postupu spojenců evropským kontinentem směrem na Německo.

P-47 Thunderbolt byl pro tento úkol velmi dobře vybaven. Robusní konstrukce a hvězdicový motor chlazený vzduchem byly zárukou, že letoun vydrží i značné poškození, zejména v porovnání s letouny poháněnými kapalinou chlazenými řadovými motory, kterým stačil často jediný zásah do chladicího systému, aby byl letoun vyřazen z boje.

“Jug” vynikal ve schopnosti nést značné množství podvěsné výzbroje, která mohla být tvořena třemi 500 lb či dvěmi 1000 lb pumami a dvojicí bazuk M10 (každá se třemi neřízenými raketami M8) a to vše navíc k ohromné palebné síle, kterou představovalo 8 půlpalcových browningů umístěných v křídlech.

Video nasnímané z “gun camer” Thunderboltů (1945)

Turbokompresor zvyšující plnící tlak nad standardní hodnotu, vstřikování vody do válců (ADI – Anti-Detonation Injection) umožňující zvýšit na krátkou dobu plnící tlak dokonce až na 64″ a u pozdějších verzí také výkonnější vrtule se širokými listy pak zlepšovaly šance pilota na obranu před nepřátelskými stíhači, protože umožňovaly krátkodobě zvýšit výkon motoru až na obdivuhodných 2600 HP i v nízkých letových hladinách.

P-47 z 365. FG – pěkně zrestaurované původní video do HD rozlišení. Krásné záběry, doporučuji shlédnout!

V připravované DLC Battle of Bodenplatte pro simulátor IL-2 Great Battles dostaneme řadu strojů, které působily v roli stíhacích bombradérů a “Jug” je jedním z nich. Navíc je tento stroj už nyní k dispozici pro ty, kdo si uvedené DLC pořídili jako “early access”. Proto dnes nabízím ke shlédnutí dvě instruktážní videa, jak jinak opět od autora Requiem z jeho kanálu The Air Combat Tutorial Library (Videa doporučuji přenout do Full HD rozlišení a zobrazit přes celou obrazovku monitoru).

Be First to Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *