Nebuď Dillbert!

“Don’t be a Dillbert” je slogan založený na kreslené postavičce pilota Dillberta, kterou vymyslel Lt. Richard Osborn, pilot U. S. Navy. Pilot Dillbert je samolibý, sebejistý pilot s poněkud bezduchým úsměvem, který pokazí, co může. Ať už svojí nepozorností a lajdáctvím nebo díky své přílišné sebedůvěře. U. S. Navy si Dillberta vybrala jako způsob, jak upozorňovat piloty na chyby, kterých se mohou dopouštět při výcviku.

Jméno pilota Dillberta je odvozeno od výrazu “dillies”, kterým se u námořnictva označovaly letecké chyby. Postupně bylo vytištěno přes 2000 různých pohlednic s výzvou “Don’t be a Dillbert” ve snaze zabránit opakování nejčastějších chyb pilotů.

Dilbert nemá nikdy ve zvyku dívat se při přiblížení na řídící věž.

Pravděpodobně všechny vydané Osbornovy pohednice s pilotem Dillebertem si může prohlédnout ZDE (vemi doporučuji, zejména pokud alespoň trošku vládnete angličtinou).

Níže nalezenete také hrané video, kde se v roli Dillberta představí herec Huntz Hall. Dillbert zde svým špatným příkladem ukazuje, čeho všeho je možné se dopustit při výcviku na Wildcatech. Mimochodem právě pohled na pěkné detaily letounů F4F Wildcat je jedna z věcí, pro které stojí za to film vidět.

A jedna zajímavost na závěr: vyprávěčem ve filmu není nikdo jiný než slavné eso John S. “Jimmy” Thach, který je známý zejména díky svému taktickému manévru “Thach wave”, kterým se piloti Wildcatů byli schopni úspěšně bránit rychlejším a obratnějším Zerům. Thach po svém návratu do států z operačního nasazení v Tichomoří pomáhal s výrobou a psaním scénářů podobných výukových filmů.

Be First to Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *